Wie was Feldenkrais

"Leven is bewegen. Zonder bewegen bestaat geen leven"

Moshe Feldenkrais (1904-1984) legde de basis voor zijn methode in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hij studeerde mechanica en natuurkunde in Parijs en promoveerde daar aan de Sorbonne in toegepaste fysica. Hij was een enthousiast voetballer en meester in oosterse gevechtskunsten. Zo behaalde hij als een van de eerste Europeanen de zwarte band in judo. En hij startte - ook als eerste - een judoschool in Parijs.

In deze omgeving, boordevol wetenschap en sport, groeide zijn interesse in het functioneren van ons zenuwstelsel, in het bijzonder bij het bewegen. Een hardnekkige knieblessure - die hem beperkte in zijn functioneren - bracht Feldenkrais ertoe zelf een behandelmethode te ontwikkelen. 

Feldenkrais begon met het onderzoeken van de bewegingen die een mens maakt. Hij scherpte zijn vermogen aan om zeer subtiele verschillen tussen bewegingen waar te nemen. Hij combineerde oosterse gevechtskunst, fysica, mechanica, elektrotechniek, anatomie en gedragsfysiologie in zijn methode. Zo leerde hij zichzelf op een nieuwe manier te lopen. Stap voor stap, efficiënt en zonder pijn.

Kernuitspraak van Moshe Feldenkrais: “What I am after isn’t flexible bodies, but flexible brains. What I am after is to restore each person to their human dignity.” 

Moshé Feldenkrais zette zijn experimenten ruim veertig jaar door. Hij onderzocht het vermogen van het zenuwstelsel zichzelf te reorganiseren en goed functionerende bewegingspatronen tot stand te brengen. Hij raakte gefascineerd door de natuurlijke manier waarop baby’s en kleine kinderen leren bewegen: onderzoeken, ontdekken, uitproberen en zich met vallen en opstaan ontwikkelen. Moshe Feldenkrais heeft veel gewerkt met gehandicapte kinderen. Feldenkrais instituten en practitioners tref je overal in de wereld aan. Een aantal verenigingen:

International Feldenkrais Federation I.F.F.
http://feldenkrais-method.org

FVD Feldenkrais-Verband Deutschland e.V.
www.feldenkrais.de

European Training Accreditation Board
www.eurotab.org