Sport en bewegen

“The aim [of the Feldenkrais Method] is a person that is organized to move with minimum effort and maximum efficiency, not through muscular strength, but through increased consciousness of how movement works.”

"We make the impossible possible, the possible easy, and the easy elegant".

Atleten en sporters besteden tijdens hun training veel tijd aan ‘hard’ werken, proberen meer gewicht te heffen, sneller te rennen en verder te strekken. U wil presteren. Dit is ongetwijfeld nuttig, maar u heeft wellicht de neiging de voordelen van het oefenen van bewegingen die ‘gemakkelijk’ zijn over het hoofd te zien.

 

De Feldenkrais®-methode is een manier om uw fysieke prestaties te verbeteren door heel langzaam en voorzichtig te bewegen. Hierdoor wordt u zich bewust van onnodige spierinspanningen in fundamentele bewegingspatronen. Zo ontdekt u efficiëntere alternatieven. Na een les voelt en bent u zich wellicht meer bewust. Hoe kunt u uw lichaam gebruiken op een manier die moeiteloos en sierlijk aanvoelt. Ook in het dagelijks leven. Een geweldige uitdaging en avontuur.

 

Stel je bijvoorbeeld voor dat de spieren aan de voorkant van je heup stijf of pijnlijk aanvoelen als je je been strekt tijdens het hardlopen. Dit kan worden veroorzaakt door wat Feldenkrais ‘parasitaire spanning’ noemde: een onbewuste gewoonte om spieren aan te spannen terwijl ze zouden moeten ontspannen. Deze onnodige inspanning zou waarschijnlijk heel moeilijk op te merken en los te laten zijn tijdens het sporten, omdat alle andere krachtige bewegingen tegelijkertijd plaatsvinden. Maar tijdens een Feldenkrais®-les worden dergelijke afleidingen gevoeld en doorvoeld omdat de bewegingen zo langzaam zijn en vaak liggend worden gedaan. Je aandacht wordt dus zo gericht dat onnodige spanning veel gemakkelijker te herkennen en los te laten is. Zo wordt het herstel meer optimaal. En herstel is een zeer belangrijk onderdeel van sporten.