Podiumkunsten

Hoe je beweegt is in iedere kunstvorm een essentieel onderwerp van aandacht. In 35 jaar heeft de werking van de Feldenkrais®-methode zich ruim bewezen in vele vormen van podiumkunst. 

Uitvoerende artiesten ervaren regelmatig spanning en vermoeidheid, veroorzaakt door beperkt en onbewust lichaamsgebruik en door de specifieke eisen van langdurig optreden.

 Feldenkrais® werkt rechtstreeks met gewoontepatronen die vaak leiden tot overbelastingsblessures. Het leren ontwikkelen van een meer gevarieerd en aanpasbaar gebruik van het hele lichaam helpt herhaalde belasting op een bepaald gebied te verminderen en te voorkomen. Het  helpt de artiest ook om het bereik en de kwaliteit van de expressie uit te breiden. Naarmate buitensporige inspanningen worden verminderd, komt er meer fysieke en mentale energie vrij voor meer betrokkenheid en aanwezigheid bij de prestaties.

Als performer heb je een scala aan bewegingsmogelijkheden nodig om tot optimale prestaties te komen. Je wil gevarieerd bewegen. In de Feldenkrais®-methode zijn we bezig met (on)gebruikelijke bewegingen in (on)gewone posities en daardoor verbreedt en verrijkt zich het bewegen al lerend. We ervaren onszelf anders, bewuster. We komen voor geheel andere keuzes te staan, waardoor gewoontepatronen inzichelijk gemaakt kunnen worden.
Dit leerproces in de Feldenkrais®lessen, is op zich al een creatief proces te noemen. De nieuwe inzichten en indrukken inspireren de performer.

Feldenkrais® biedt ook een specifiek voordeel voor artiesten, omdat het zich richt op het verfijnen van gevoeligheid en aandacht. Dit aspect van leren vergroot het vermogen van de uitvoerder om effectiever te luisteren en te reageren - zowel op zijn eigen interne feedback als op het vlak van de kwaliteit van de interactie met andere uitvoerenden of met een instrument.