Bewust worden

Feldenkrais gebruikt 'bewust worden' in de betekenis van ‘gewaarworden’: Wakker zijn, aanwezig zijn. Weten en met aandacht waarnemen waar we zijn, wat we doen, hoe we dat doen. Bewust worden - ‘gewaarworden’ - is onderdeel van het leerproces.

Ons lichaam is ons unieke geschiedenisboek, met onze ervaringen, ons bewegen, gewaarworden, voelen en denken. In ons handelen is elk van deze componenten in zekere mate aanwezig. Ons zelfbeeld ontstaat uit het samenspel van ervaringen en kan sterk fluctueren van persoon tot persoon. Afhankelijk van de omstandigheden. Zodra wij ‘volwassen’ zijn en ons voldoende vaardigheden hebben eigen gemaakt om ons in de maatschappij staande te houden, lijkt ons leren voorbij. Ons zelfbeeld verstart en we vergeten dat we steeds nieuwe keuzes kunnen maken. Deze overtuiging kan tot uitdrukking komen in uitspraken als: ‘Ik heb nooit kunnen leren’, ‘Daar ben ik te oud voor’ of ‘Ik ben nooit goed geweest in sport’.

Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: Een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. En andersom: Nieuwe keuzes maken kan steeds weer. Niemand is 'te oud' om te leren.