Marleen van der Stap

Kennismaking met Marleen van der Stap

Marleen kwam in 1993 door ernstige rugklachten in contact met de Feldenkrais® Methode. Daar leerde ze dat ze zelf over mogelijkheden beschikte om haar beweeglijkheid te verbeteren. Gaandeweg verdwenen dan ook haar klachten. Ze bleef lessen volgen en deed dat bij verschillende Feldenkrais-practitioners. Haar fascinatie voor de methode was zo groot dat zij in 2003 besloot de training van Mia Segal te volgen. Zij werd in 2006 gecertificeerd en besloot in 2007 haar baan op te zeggen om zich te kunnen wijden aan het onderwijzen en verspreiden van de Feldenkrais®Methode.
Marleen is superenthousiast en geeft wekelijkse ATM lessen in Gouda en Krimpen a/d IJssel. Op de website www.marleenvanderstap.nl kunt u daar meer over lezen. Telefonisch is ze te bereiken op 0182-367755.

Marleen werkte als medewerkster kwaliteitszorg en marketing toen ze in 1993 in contact kwam met de Feldenkrais® Methode. Ze herinnert zich haar eerste indrukken: in één klap en geheel doorzichtig naar je binnenste en je mogelijkheden gevoerd worden. Geregeld had ze na een les het gevoel dat ze dansend op de fiets naar huis reed. Ze bleef lessen volgen en deed dat bij verschillende docenten. In 2003 begon zij aan de opleiding bij Mia Segal. Een gedenkwaardige ervaring was de FI die ze daar kreeg: er kwam een hevige pijn in haar borstkast vrij. Ze beleefde deze als oplossing van een knelpunt dat door het samengaan van een ongeluk met een operatie in haar bewegingspatroon ontstaan was. Zij werd practitioner in 2006. In 2007 nam ze ontslag als reïntegratie-consulente om zich te wijden aan het onderwijzen van de Feldenkrais-methode. In 2009 woonde ze een training van Yochanan Rywerant bij en in 2010 een van Eli Wadler.
Het fascinerende van de Feldenkrais-methode is voor haar dat deze mensen elke keer weer en zonder te praten in contact brengt met het nieuwe in zichzelf. Leven is bewegen op snijvlak tussen bepaaldheid en vrijheid, tussen grens en mogelijkheid. Het maakt blij als je je mogelijkheden ontdekt. De kenschets ‘biologisch optimisme’ van R. Alon sprekt haar dan ook erg aan. De theoretische achtergronden van Moshe’s werk boeien haar uitermate.
Marleen geeft ATM lessen in Gouda en Krimpen a/d IJssel. Ze geniet als de deelnemers terugkomen met hun belevenissen: “van de week liep ik voor het eerst zonder ook maar één klacht”, “ik moest bij een plechtigheid wel vijf kwartier staan en zag iedereen om me heen inzakken. Ik stond er zó heerlijk stevig en rustig bij, dat had ik nog wel veel langer kunnen houden”, “mmm, wat zat ik lekker op mijn scootertje!” en ga zo maar door.
Zij wil zich ook graag in het geven van FI’s bekwamen en overweegt om ook workshops aan te bieden.
De NFV ziet ze als een groter geheel, waarvan het – ook, of juist, in deze tijd - bijzonder waardevol is om deel van uit te maken. Het is een verband, dat de zorg voor een erfgoed op zich genomen heeft. Ze is aangesloten bij de regiogroep Zuid-Holland en stelt zich wel eens een Feldenkrais-Salon voor. Dat is een plaats voor zowel systematische als vrije ontmoeting - vergelijkbaar en concurrerend met de sociale media - waar ieders kennis en vaardigheden worden aangescherpt, gedeeld en gekoesterd.
In haar vrije tijd maakt ze graag lichtvoetige en vergankelijke objecten, waarin o.m. takken, papier en linten een spel spelen met verborgen diepten en lichtende verten.